Hummus

Hummus is een kikkererwtenpasta. Het komt oorspronkelijk uit de Libanese keuken, maar tegenwoordig heel populair en naar Europa overgewaaid. Het wordt veel gegeten met Turks brood, stokbrood of pittabrood. Maar ook als dip voor rauwkost erg lekker. Zelfgemaakt is het echt het lekkerst! Daar kan geen kant en klaar potje tegen op! Lekker als borrelhap, als bijgerecht bij een oosterse maaltijd of bij de barbecue als dip. En ook niet onbelangrijk: Caloriearm, vol vezels en eiwitten! Verse hummus is 3 dagen in de koelkast te bewaren.

Nodig:
 
200 gram kikkererwten uit blik, niet helemaal uitgelekt, hou een klein bodempje vocht over.
2 tenen knoflook, geperst
3 eetlepels citroensap, vers geperst
3 eetlepels Tahin (sesampasta, verkrijgbaar bij de Turkse bakker of toko)
3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
1,5 theelepel gemalen komijnpoeder
mespuntje cayennepeper
zout en peper naar smaak
1 handje peterselie klein gesneden als garnering

Bereiden:
Easy: Doe de kikkererwten (en het bodempje vocht), de knoflook, de Tahin, het citroensap en de kruiden in een blender en pureer totdat het een zachte gladde pasta wordt.
Roer na het pureren de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper (liefst uit een molen). 
Serveer in een schaaltje en maak het af met kleingesneden peterselie. Dip-ze!


Variatietip: Meng een flinke hand fijngesneden koriander en een halve avocado door de hummus.




      Afbeelding invoegen