Snert van knolselderij


 
In de winter schreeuwt ons lijf om winterkost en daar hoort natuurlijk snert bij. Het verwarmt je lichaam en het geeft de voldoening waar we in de kou naar snakken. Dit recept is een heerlijke winterse soep en is een variant op de originele snert, maar met als basis knolselderij in plaats van erwten. Met hetzelfde verwarmende effect!  Past ook prima in koolhydraatarm/beperkt eetwijze.
 
Nodig voor 4 personen:
  • 1 knolselderij
  • 1 ui, in ringen
  • 1 kleine teen knoflook, geperst
  • 1 middelgrote winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 middelgrote prei, in ringen
  •  2, 5 groentebouillonblokjes
  • 100 gram spekreepjes (optioneel)
  • 1 rookworst naar keuze (normale grootte)
  • 1,2 liter water
  • olijfolie
  • staafmixer
 
Bereiden:
Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine stukken (knolselderij schillen), verhit een grote wok met een scheut olijfolie er in. Fruit daar in de ui en knoflook ongeveer 5 minuten zacht en doe daarna alle andere groenten erbij. Schep het geheel op een laag vuur om en bak het zachtjes voor 5 minuten. Schep de groenten nu over in een grote soeppan en voeg het water en bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een half uur pruttelen. In de tussentijd snijd je de spekreepjes in kleine(re) stukjes en bak deze op een halfhoog vuur. Zorg er voor dat het spek niet al te knapperig wordt. Laat de spekjes afkoelen en snijd de rookworst in plakjes. Zet het vuur van de soep even uit en pureer alle groente, voeg de spekjes en de rookworst toe.  Roer het geheel nog even 2 minuten door op een laag vuur zodat de worst goed kan opwarmen. Eet smakelijk en gezond! 

  Afbeelding invoegen